In Nederland oprukkende parkiet hoeft geen strenge winter meer te vrezen

De halsbandparkiet verspreidt zich snel in Nederland. Het dier leeft niet meer alleen in het wild in Den Haag en Amsterdam, maar is ook buiten de Randstad steeds vaker te zien. Fruittelers zien hun oogsten opgegeten worden door de tropische vogels. Bovendien leidt het gekrijs van de parkieten tot ergernis.

"Kijk, hier", zegt Florian de Clercq, terwijl hij in zijn appelboomgaard staat. "Allemaal aangevreten appels." De fruitteler uit het Noord-Hollandse Lisserbroek reikt naar een trosje dat wat hoger in de boom hangt en trekt de misvormde appels van de boom. "Via schil-schilcontact worden schimmels van aangevreten appels verspreid, dus rotte appels pluk ik van de boom", legt De Clercq uit.

Halsbandparkieten hebben het nog niet rijpe fruit aangevreten. "Ik denk dat ik jaarlijks wel 6.000 tot 7.000 kilo aan appels verlies door schade veroorzaakt door halsbandparkieten", zegt De Clercq. "Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 euro schade. De helft van de door vogels veroorzaakte schade komt van parkieten. Ze vreten ook niet van één appel, maar nemen telkens een hapje van een andere appel."

Pas sinds een jaar of vijf ziet De Clercq de tropische vogels in zijn boomgaard en de afgelopen drie jaar hebben zich ook een aantal halsbandparkieten gevestigd op het landgoed waar de boomgaard staat.

Alleen de halsbandparkiet neemt telkens slechts een klein hapje van een appel. Volgens de Vogelbescherming doen andere vogels dat niet en doen parkieten dat ook alleen bij appels. Waarom ze dat doen is voor de Vogelbescherming niet duidelijk.